Top 5 This Week

Related Posts

Πήραμε F-35 – And so it begins…

Η επιτροπή του Κονγκρέσου ενέκρινε 40 αεροσκάφη f35 για την Ελλάδα και 120 f16 για την Τουρκία.

Τα f35 χωρίς οπλισμό, τα f16 με οπλισμό.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει η χώρα μας με τα viper χάνεται, καθώς η Τουρκία αποκτά 40 περισσότερα, διατηρεί τους s400 για άμυνα έναντι των f35 τα οποία άλλωστε είναι όπλο πρώτου πληγματος και προληπτικού πολέμου, κάτι που δεν υφίσταται στο αμυντικό μας δόγμα ως τώρα.

Τα f35 με όλα τους τα τεχνικά προβλήματα (προχθές ακυρώθηκε παράδοση λόγω προβλήματος στο λειτουργικό software), με την χαμηλή τους διαθεσιμότητα (ανάγκη για συχνή συντήρηση, συχνές βλάβες), υψηλό κόστος χρήσης (τριπλάσιο από τους ως τώρα τύπους που διαθέτουμε), και με ακατάλληλες υποδομές αφού τα πολεμικά αεροδρόμια μοιάζουν με αλάνες, θα στερήσει από τον προϋπολογισμό άμυνας τους τελευταίους εναπομείναντες διαθέσιμους πόρους που ίσως έδιναν μια μικρή ελπίδα για νοικοκύρεμα και κλείσιμο κενών.

Οι “στοχοι εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ” που αναφέρει το άρθρο, είναι η διατήρηση μιας ακόμα περιφερειακής βάσης και μάλιστα στον χώρο των Βαλκανίων η οποία θα συμπληρώνει τον κύκλο περίσφιξης του ρωσικού ζωτικό χώρου.

Το f35 αντιθέτως με αυτά που λέει το άρθρο δεν είναι όπλο άμυνας αλλά επιθετικό όπλο. Και για την ακρίβεια οπλικός φορέας και κέντρο σύζευξης πληροφοριών. Όμως ο πόλεμος, όπως λέει και ο καθηγητής ΣΣΕ κος Γρίβας, είναι η επιβολή αποτελεσμάτων επι του εχθρού και η καταστολή των δικών του αντίστοιχων ενεργειών. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει δείξει πως όταν επιτίθεται μπορεί να απορροφήσει πλήγματα και απώλειες εφόσον αποκομίσει εδαφικά κέρδη. Επίσης διαθέτει και θα διαθέτει ακόμα περισσότερη δύναμη πυρός από εμάς μετά την εκτέλεση της παραγγελίας. Η Ελλάς από την άλλη είναι φοβικη, δεν διαθέτει στρατηγικό βάθος, το στρατηγικό της βάθος βρίσκεται στο Αιγαίο και στα νησιά τα οποία και έχει εγκαταλείψει και δεν μπορεί να διαχειριστεί απώλειες λόγω εκφυλισμου και καταπτωσης του ιθαγενους πληθυσμού της. Δεν διαθέτει επαρκή ισχύ πυρός για να πονέσει την Τουρκία και το μόνο πλεονέκτημα που ήταν η αεροπορική υπεροχή σύντομα θα εξανεμιστεί.

Να μην σας κουράσω άλλο, είμαστε όλοι θεατές στην αρχή του τέλους πλέον…

Του Ευστάθιου Δαφνομήλη
Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles