Top 5 This Week

Related Posts

Μυθοί και Αλήθειες για την Εθνεγερσία του 1821. Κοινωνική Επανάσταση; Εδαφική Επέκταση; Ναυαρίνο;

Μερικοί μύθοι που διακινούνται ευρύτατα τόσο από διάφορους που δεν ξέρουν όσο και από διάφορους που ξέρουν και εσκεμμένα εντείνουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και μαύρης προπαγάνδας εναντίον της Εθνεγερσίας, είναι ότι η επανάσταση αποτέλεσε Οθωμανικό εμφύλιο πόλεμο, ότι η επανάσταση ήταν κοινωνική και όχι Εθνική, ότι οι Έλληνες σώθηκαν από το Ναυαρίνο.

Αρχικά να πούμε πως όπως θέλουν να λένε οι μαρξιστές και μαρξιστογενείς “καθηγητές”, ότι ήταν μια κοινωνική επανάσταση στα πρότυπα της Γαλλικής επανάστασης ή της Αμερικανικής επανάστασης, αρχικά αυτό δεν αιτιολογείται πρώτα πρώτα από το γεγονός πως αυτές οι επαναστάσεις έγιναν η μια για να ανατρέψει την μοναρχία και η άλλη λόγω της βαριάς φορολογίας που είχαν επιβάλει οι Άγγλοι στους Αμερικανούς, δηλαδή είχαν καθαρά κοινωνικά-οικονομικά κίνητρα, οι Έλληνες εδώ δεν είχαν σαν αίτημα την ανατροπή μιας τάξης ή την ανατροπή του Σουλτάνου, μάλλον επιθυμούσαν την πλήρη κατάργηση του Σουλτάνου και την επιστροφή στην Ελληνική αυτοκρατορία του μεσαίωνα, το Βυζάντιο, εξάλλου πως είναι κοινωνική μια επανάσταση όταν πριν από αυτήν έχουν γίνει δεκάδες άλλες με μεγαλύτερη τα Ορλοφικά, οι οποίες έγιναν με αίτημα την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.

Επίσης εάν το Έθνος όπως λένε οι ίδιοι οι καθηγητές δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση τότε ποιός ο λόγος και η αιτία της Εθνεγερσίας, εάν δεν υπήρχε το αίτιο δηλαδή η Εθνική ανεξαρτησία που έχει τις ρίζες της στο ίδιο το Έθνος, πως θα κινούνταν οι Έλληνες προς αυτήν την κατεύθυνση; “και στην Πόλη” έλεγαν οι επαναστάτες, δηλαδή στην Βασιλεύουσα, δηλαδή στο Βυζάντιο, δηλαδή στην Αυτοκρατορία των Ελλήνων. Η Γαλλική επανάσταση όμως έγινε το 1789, πως γίνεται να επηρεάσε την Εθνεγερσία όταν παρόμοια Εθνική απόπειρα είχε γίνει στα Ορλοφικά το 1770, δηλαδή 20 χρόνια πριν, τα Ορλοφικά τι ήταν; ήταν και αυτά μια κοινωνική επανάσταση, επηρεασμένη από τον Διαφωτισμό και τον Φιλελευθερισμό; Προφανώς όχι… Ή εσείς νομίζετε πως ο Καραϊσκάκης, ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα κλπ διάβαζαν πριν κοιμηθούν Ντιντερό και Ρουσό; Συνεπώς είναι ανυπόστατο, φαιδρό και ανιστοριτό να λέμε πως η Επανάσταση έγινε για κοινωνικούς λόγους.

Άλλο ένα ανιστοριτό αφήγημα είναι για την “ψωροκώσταινα”, για την μικρή και τίμια Ελλάς, είναι αυτό που λένε ακόμα: “δεν διεκδικούμε τίποτα”. Άλλο ψέμα, οι Έλληνες εξεγερμένοι δεν ήθελαν ένα μικρό κράτος στην Αθήνα, ήθελαν μια υπερδύναμη στην α Ανατολική Ευρώπη-Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό δεν είναι απλώς μια φράση, όταν η φιλική Εταιρεία είχε περί 100.000 μέλη με πολλά εκαντοντάδες χιλιάδες άτομα εξαρτώμενα ή συνεργαζόμενα, όταν η Φιλική Εταιρεία είχε το κέντρο της στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή στο κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο στόμα του Λύκου, δηλώνει και ευθέως τις προθέσεις την στην ενδεχόμενη Επανάσταση, πως αυτό είναι το κέντρο τόσο του Ελληνισμού ανεύ κρατικής υπόστασης όσο και του μελλοντικού Ελληνικού κράτους, αυτό το κέντρο είναι η Πόλη.

Επίσης η Εθνεγερσία ξεκίνησε όταν ο Ιερός Λόχος πέρασε τον Προύθο, δηλαδή δήλωσε πως από κει θα ξεκινάει το κράτος, θα περικλείει την χερσόνησο του Αίμου, και μέτα ο Ιερός Λόχος θα κινούνταν νότια προς Κωνσταντινούπολη όπου ήθελε και ο ίδιος ο Υψηλάντης να στεφθεί Αυτοκράτορας, επαναστάσεις και πυρήνες επαναστατικοί υπάρχουν σε Μικρά Ασία, σε Ήπειρο, σε Μακεδονία, σε Συρία, σε Κρήτη, σε νησιά, σε Θράκη, ακόμα και στην Αίγυπτο, δηλαδή βλέπουμε πως το Γένος επαναστατεί στην ολότητα του, βέβαια ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο είναι δύσκολο να πετύχει και οι αντικειμενικές συνθήκες της εποχής, αλλά και οι έριδες μεταξύ των Ελλήνων αλλά και οι ύπουλες παρεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων δεν βοήθησαν προς τούτο. Σημασία παρόλα αυτά έχει η πρόθεση των Ελλήνων να μην περιοριστούν σε ένα εξαρτώμενο κρατίδιο, αλλά στο να χτίσουν μια Αυτοκρατορία.

Επόμενος μύθος και είναι ευρύτατα διαδεδομένος, είναι η επισφράγιση της Νίκης των Ελλήνων λόγω του Ναυαρίνου. Πράγματι ο Ιμπραήμ στην αρχή της εκστρατείας του κάνει έναν κεραυνοβόλο πόλεμο μερικών μηνών και Φθάνει μέχρι την Τριπολιτσά, αλλά μετά υφίσταται αλλεπάλληλες ήττες, η μάχη των Μύλων το 1825 με την Νίκη των Ελλήνων και του Υψηλάντη, η μάχη του Πολυαραβού και η πλήρης αποτυχία να μπει στην Μάνη όπου υπέστει συντριπτική ήττα, μετά ακολούθησε η αποτυχία του “προσκυνήματος” δηλαδή όταν έδινε ανταλλάγματα σε Έλληνες για να προσκυνήσουν και να συμμαχήσουν μαζί του, ήταν τότε που ο Κολοκοτρώνης είπε το φοβερό “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”. Επακολούθησε η αποτυχία του να καταλάβει το Ναύπλιο, την προσωρινή πρωτεύουσα του κράτους, τι πέτυχε λοιπόν; Και γιατί ήταν αναγκαιότητα το Ναυαρίνο; Που στοχεύει αυτό; Ήταν ανάγκη λοιπόν να δείξει το ανθελληνικό σύστημα πως ο Ιμπραήμ νικούσε, ούτως ώστε να γίνει επιτακτική και η επακόλουθη “επέμβαση” των Μ. Δυνάμεων, πως όμως είναι βοήθεια από μέρους των Δυνάμεων; Αφού η ναυμαχία ξεκίνησε κατά λάθος, όταν μια βρετανική λέμβος προσέγγισε ένα αιγυπτιακό σκάφος και του ζήτησε να απομακρυνθεί, γιατί εκεί η αρμάδα των μεγάλων Δυνάμεων είχε φθάσει σαν σώμα για να επιβλέπει όχι για να επέμβει, τότε το αιγυπτιακό σκάφος λοιπόν άνοιξε πυρ κατά λάθος και σκότωσε έναν Βρετανό αξιωματικό, αυτήν ήταν η αφορμή, το Ναυαρίνο έγινε.

Το Ναυαρίνο και ο αγγλογαλλικός στόλος είχαν φθάσει στην Ελλάδα όχι για να απελευθερώσουν τους Έλληνες, αλλά για να σταματήσουν την Ρωσία από το να γίνει προστάτης των Ελληνικών και των Ορθοδόξων εν γένει πληθυσμών και να κατέβει έτσι στις ζεστές θάλασσες, κάτι τέτοιο θα σταματούσε τα σχέδια της Αγγλίας μέσω του Σουέζ,(η Διώρυγα του Σούεζ ξεκίνησε σαν σκέψη την περίοδο του Ναπολέοντα, ο ίδιος ο Ναπολέων έβαλε μηχανικούς να σχεδιάσουν αν είναι εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο, τα σχέδια αυτά είχαν αντιληφθεί και οι Αγγλόι οι οποίοι δεν ήθελαν να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να πάνε στις πλούσιες αποικίες τους στις ανατολικές Ινδίες, για τον ίδιο λόγο κατευθύνθηκε τόσο ο Ναπολέων προς Αίγυπτο ουτώς ώστε να στραγγαλίσει την Βρετανικό εμπόριο, άλλα και οι ίδιοι οι Αγγλοί συμμάχησαν με τους Οθωμανούς για να ανακόψουν τους Γάλλους από την πρόελαση τους στην Μ. Ανατολή) που ξεκίνησε να ανοίγεται να έχει απευθείας επικοινωνία με την Ινδία και την ανατολή και άρα στην πραγματικότητα αυτό που γινόταν ήταν να παίζεται η τύχη του παγκόσμιου εμπορίου.

Το Ναυαρίνο έγινε από τύχη, οι Άγγλοι επιθυμούσαν ένα μικρό κράτος εξαρτώμενο και ελεγχόμενο και αυτό πέτυχαν. Η τελευταία ελπίδα που είχαν οι Έλληνες για ανεξαρτησία ήταν ο Καποδίστριας ο οποίος και αυτός δολοφονήθηκε μυστηριωδώς…

Συνεπώς καμμία ανάγκη για το Ναυαρίνο δεν υπήρχε αφού ο Ιμπραήμ δεν κατάφερε τίποτα. Το Ναυαρίνο το συντήρησαν οι δοσίλογοι των Δυτικών Δυνάμεων με προεξέχοντα τον Μαυροκορδάτο που ήταν όργανο της Αγγλικής πολιτικής, έτσι μπόρεσαν να αιτιολόγησουν την αναγκαιότητα της κηδεμονίας μας από τις Μ. Δυνάμεις, την δημιουργία του προτεκτοράτου, το οποιό ήταν πιόνι της Αγγλικής Πολιτικής στην Μεσόγειο, και μάλιστα όταν στον Κριμαικό πόλεμο με Βασιλέα τον Γερμανό Όθονα η Ελλάδα μπήκε στο πλευρό της Τσαρικής Ρωσίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι αγγλογάλλοι ήρθαν και βομβάρδισαν τον Πειραία και έστειλαν στρατιωτικές Δυνάμεις. Το Ναυαρίνο υπήρξε η αιτία της δουλείας και του γραικυλισμού του Έθνους μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles