Top 5 This Week

Related Posts

Η “επιτηδευμένη” εγκληματική αμέλεια των πυρκαγιών.

Είμαστε ακόμα στην φάση που εμπρός σε ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο τα πυροσβεστικά πάνε κι έρχονται για να ανεφοδιαστούν με νερό, διότι δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός για διαρκή επαναχορηγία τους από υδροφόρες. Αυτό δίπλα στον μεγαλύτερο υδροταμιευτήρα της Αττικής. Οι εξοπλισμοί και τα υλικά υφίστανται κατά 50% από χορηγίες επιχειρηματιών, συλλόγων κλπ, και βρίσκονται τεχνολογικά/ποσοτικά, αρκετά πίσω από το μέσο επίπεδο της ΕΕ παρά την τεράστια ανάγκη μας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο πυρκαγιών της ΕΕ.

Το επιτελικό κράτος ακόμα δεν έχει καταφέρει να έχει μόνιμη επίβλεψη/επόπτευση πάνω από τα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο, ούτε καν σε αυτά που βρίσκονται δίπλα στο διοικητικό του κέντρο, και αναφέρομαι σε drones που κοστίζουν ελάχιστα σε σύγκριση με το κόστος κινητοποίησης εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων όταν πια η πυρκαγιά επελαύνει. Να μου πεις, εδώ ο Αρχύτας πήγε κουβά, σιγά μην είχαμε drones πυρασφάλειας για κάλυψη 24/7. Κι όμως, αυτό είναι δείκτης για τους απέναντι, της τεράστιας ανεπάρκειας του κράτους, διότι αν δεν μπορείς να εποπτευσεις δίπλα στο διοικητικό σου κέντρο τις ελάχιστες εναπομείνασες δασωτές εκτάσεις, πώς θα κρατήσεις υπό έλεγχο ένα σύγχρονο πολεμικό μέτωπο ή τα μετώπισθεν με τις τόσες εσωτερικές ασύμμετρες απειλές;

Όμως η πηγή όλου του κακού (τουλάχιστον για τις πυρκαγιές) βρίσκεται στην ίδια την νομοθεσία και καθιστά συνένοχο το ίδιο το κράτος σε αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή. Προχθές μια ηλικιωμένη που συνελήφθη για αλλεπάλληλους εμπρησμούς καταδικάστηκε με πρόστιμο 5.500 ευρώ. Τόσο εκτίμησε το δικαστικό και νομοθετικό μας σύστημα μια μεμονωμένη περίπτωση εμπρηστή κατά συρροή. Δηλαδή ενός εν δυνάμει μαζικού δολοφόνου ανθρώπων και ζώων, όπως αυτά που κάηκαν κατά δεκάδες εχθές. Υπενθυμίζω πως πέρυσι τον Φεβρουάριο, ένας 64χρονος καταδικάστηκε για κλωτσιά σε γάτα και πλήρωσε 5.000 ευρώ σε πρόστιμο. Αντιλαμβάνεται κανείς πως για το νομικό μας σύστημα το να βάλεις μια φωτιά που μπορεί να εξελιχθεί σε “Μάτι”, είναι το ίδιο με το να κλωτσήσεις μια γάτα. Και όχι, για οσους δεν κατάλαβαν, δεν λέω πως πρέπει να είναι ατιμωρητος όποιος κακομεταχειρίζεται τα ζώα.

Δεν είναι όμως μόνο το νομικό πλαίσιο που διέπει τους εμπρησμούς. Είναι και η ηθική συναυτουργία του κράτους επί τόσες δεκαετίες, που με λίγο μπαχξίσι νομιμοποίησε και νομιμοποιεί αυθαίρετα επί καμμένων, και σε αυτό με την χάρη της κυρίας Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ήταν ακόμα Πρόεδρος ΣτΕ, προστέθηκε και η άδεια για τοποθέτηση Α/Γ επί καμμένων εδαφών, ακόμα κι αν είναι προστατευόμενες περιοχές “Natura”. Επ’ αυτού του τελευταίου μια ερώτηση θέλω να συγκρατήσετε:

Έχετε δει ποτέ φωτιά να ξεσπάει σε περιοχή με ανεμογεννήτριες;

Όταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα διαπλέκονται με την εξουσία, αυτοί που την πληρώνουν είναι οι πολίτες και η φύση…

Ευστάθιος Δαφνομήλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles